Receptbeskrivning

Dadel- och äppelpaj

Ingredienser för
4.5 dl vetemjöl, 270 g
0.5 tsk hjorthornssalt
0.5 dl strösocker
150 g smör, i tärningar
500 g urkärnade dadlar
1.5 dl strösocker, 130 g
3 dl vatten
1 st citron
4 st kanel, hel
2 dl crème fraiche
3 st ägg
3 st äpplen, svenska
1 st ägg, uppvispat
florsocker och kanel


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Blanda samtliga ingredienser till degen i en matberedare. Kör allt till en deg. Låt vila i kyl ca 1 timme.
2. Kavla eller tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter. Ställ kallt och lägg också in den resterande degen i kylen.
3. Lägg dadlar, strösocker, vatten, skal och saft från citron och kanel i en vid kastrull.
4. Koka ihop på låg värme ca 30 minuter utan lock tills så gott som all vätska försvunnit. Rör om då och då.
5. Sätt ugnen på 200°.
6. Ta upp kanelbitarna ur dadelblandningen när den kokat färdigt. Kör blandningen i en matberedare tillsammans med crème fraiche
och ägg till en slät smet.
7. Hacka äpplena i fina bitar och blanda ner dem i smeten.
8. Fyll pajskalet med blandningen. Kavla ut den resterande degen, skär den i remsor och lägg ett rutmönster över.
9. Pensla med ägg och grädda ca 40 minuter på nedersta falsen i ugnen. Låt pajen svalna. Pudra över socker och kanel. Gott att servera med lite lättvispad grädde smaksatt med lite whisky.

Visningar: 160
Inlagt 2012-01-07 18:41:48