Receptbeskrivning

Filé med potatispuré och bailikasås

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Kött:
600g filé (Fläskfilé eller oxfilé)

Sås:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk
1 kruka basilika

Potatis:
300 g mjölig potatis
2 msk olivolja
1 msk hackad färsk eller torkad rosmarin
1 citron
3 dl hönsbuljong

Gör så här:
Potatis: skala och koka potatisen i hönsbuljongen. Häll av och spara buljongen när potatisen är klar. Mosa potatisen och späd med buljongen till en puré. tillsätt olivolja och rosmarin. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice. Lägg moset i en spritspåse.

Sås: Skala, hacka och fräs schalottenlök och vitlök i 1/3 av olivoljan, häll på vinet. låt det koka ihop något. Tillsätt buljongen och grädden, koka sakta ca 5 minter och tillsätt resten av olivoljan, smaka av med salt och peppar. Plocka och strimla basilikan.
Precis innan servering mixas såsen med lite mjölk så att ett fint skum uppstår och basilikan tillsätts.

Kött: sätt ugnen på 125 grader
Bryn filén i matfettet, krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnsäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek lamm och oxfilé rosa tills innertemperaturenn är 58-60 grader. Fläskfilé mäste stekas tills innertemperaturen är 70 grader. Lått köttet vila ei ett fuktigt smörpapper.
Spritsa potatispuré och lägg lite rostade grönsaker bredvid.
Servera gärna på varma tallrikar som värms i ugnen.

Visningar: 294
Inlagt 2012-12-31 13:58:44