Receptbeskrivning
chiliglaserad anka
Ingredienser
för
800 g ankbröst
5 msk aprikosmarmelad
5 msk aprikosmarmelad
Beskrivning
2 st ankbröst, totalt ca 800 gram
1 msk olja
flingsalt
nymald svartpeppar
Glaze
3 msk aprikosmarmelad, av god kavlitet
0,5 st röd chilifrukt, urkärnad och fint strimlad
0,5 msk kycklingfond, koncentrerad
1 tsk smör
SÃ¥s
1 st Schalottenlök(ar)
1 msk smör
2 msk aprikosmarmelad, av god kavlitet
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong, stark
2 dl vispgrädde
1 msk soja
salt, eventuellt
nymald svartpeppar
Puré
700 gram sötpotatis
0,5 dl vispgrädde
1 tsk fransk senap
1 tsk salt
Servera med
250 gram mangold, färsk (boy choy eller spenat funkar också), sköljd och torkad
150 gram sugar snap peas, (salladsärtor)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Tillagning
Använd termometer och du får ett perfekt rosarött kött. Gör glazen, såsen och purén först. Fräs det gröna i sista stund. Ankbrösten kan brynas i förväg och gå klart i ugnen före servering.
1. Börja med glazen. Låt ingredienserna koka ihop några minuter i en liten kastrull. Tillsätt lite vatten om det blir för tjockt.
2. Finhacka löken till såsen och fräs den i smöret i en vid kastrull. Tillsätt marmelad, vitt vin, grädde och soja och låt det koka ihop utan lock tills ca hälften återstår. Smaka av om det behövs salt, peppra. Värm upp såsen igen just före serveringen.
3. Skala och skär sötpotatisen i tjocka skivor. Koka dem mjuka i saltat vatten, ca 10-15 minuter. Hetta upp grädden. Mixa med mixerstav och tillsätt den varma grädden och senapen. Smaka av med salt och peppar.
4. Värm ugnen till 150 grader. Torka av ankbrösten och skär försiktigt ett fint diagonalt rutmönster i fettkappan.
5. Hetta upp en panna med oljan. Stek brösten med fettsidan ner ett par minuter tills den är vackert brynt. Vänd och bryn andra sidan ett par minuter. Salta och peppra väl.
6. Efterstek ankbrösten i ugnen till en innertemperatur av 55 grader. Det tar ca 15–20 minuter. Pensla med glazen de sista minuterna.
7. Ta ut ankbrösten och låt dem vila ca 10 minuter i smörpapper. Skär upp i fina skivor och salta mellan skivorna.
8. Rensa bort de grövsta stjälkarna från det gröna och fräs alltsammans hastigt i lite olja. Salta väl och servera direkt till ankan med tillbehör.
1 msk olja
flingsalt
nymald svartpeppar
Glaze
3 msk aprikosmarmelad, av god kavlitet
0,5 st röd chilifrukt, urkärnad och fint strimlad
0,5 msk kycklingfond, koncentrerad
1 tsk smör
SÃ¥s
1 st Schalottenlök(ar)
1 msk smör
2 msk aprikosmarmelad, av god kavlitet
2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong, stark
2 dl vispgrädde
1 msk soja
salt, eventuellt
nymald svartpeppar
Puré
700 gram sötpotatis
0,5 dl vispgrädde
1 tsk fransk senap
1 tsk salt
Servera med
250 gram mangold, färsk (boy choy eller spenat funkar också), sköljd och torkad
150 gram sugar snap peas, (salladsärtor)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Tillagning
Använd termometer och du får ett perfekt rosarött kött. Gör glazen, såsen och purén först. Fräs det gröna i sista stund. Ankbrösten kan brynas i förväg och gå klart i ugnen före servering.
1. Börja med glazen. Låt ingredienserna koka ihop några minuter i en liten kastrull. Tillsätt lite vatten om det blir för tjockt.
2. Finhacka löken till såsen och fräs den i smöret i en vid kastrull. Tillsätt marmelad, vitt vin, grädde och soja och låt det koka ihop utan lock tills ca hälften återstår. Smaka av om det behövs salt, peppra. Värm upp såsen igen just före serveringen.
3. Skala och skär sötpotatisen i tjocka skivor. Koka dem mjuka i saltat vatten, ca 10-15 minuter. Hetta upp grädden. Mixa med mixerstav och tillsätt den varma grädden och senapen. Smaka av med salt och peppar.
4. Värm ugnen till 150 grader. Torka av ankbrösten och skär försiktigt ett fint diagonalt rutmönster i fettkappan.
5. Hetta upp en panna med oljan. Stek brösten med fettsidan ner ett par minuter tills den är vackert brynt. Vänd och bryn andra sidan ett par minuter. Salta och peppra väl.
6. Efterstek ankbrösten i ugnen till en innertemperatur av 55 grader. Det tar ca 15–20 minuter. Pensla med glazen de sista minuterna.
7. Ta ut ankbrösten och låt dem vila ca 10 minuter i smörpapper. Skär upp i fina skivor och salta mellan skivorna.
8. Rensa bort de grövsta stjälkarna från det gröna och fräs alltsammans hastigt i lite olja. Salta väl och servera direkt till ankan med tillbehör.
Visningar: 538
Inlagt 2013-01-01 22:40:34

