Receptbeskrivning

Färskostbollar i mandelmjölk

Ingredienser för
2 mjölk
3 msk pressad citronsaft
1 rågad msk kikärtsmjöl
5 msk strösocker
6 sötmandlar
6 pistaschmandlar
sockerlag:
2 dl strösocker
1 dl vatten


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Färskost: Koka upp 2 liter mjölk, ta den från värmen, sätt till citronsaften, rör om och vänta tills ostmassan fälls ut. Lägg en tunn handduk eller silduk i en sil och häll i den gryniga blandningen så att bara ostmassan blir kvar. Skölj ostmassan i rinnande kallt vatten tills citronen är borta. Pressa ut vattnet och låt massan rinna av en halvtimme.
2. Bollar: Blanda i kikärtsmjölet och knåda med händerna in det i ostmassan. Gör 12 bollar, platta till dem lite och lägg dem åt sidan. Koka ihop sockret och vattnet ca 10 minuter till en simmig sockerlag. Lägg i hälften av bollarna och koka dem på ganska låg värme 10–12 minuter tills de börjar bli pösiga. Ta upp dem och lägg dem i en skål med kallt vatten för att svalna. Gör likadant med den andra hälften.
3. Mandelmjölk: Hacka sötmandel och pistaschmandel. Koka upp resten av mjölken. Häll i sockret och mandlarna. Koka på svag värme under omrörning tills mjölken tjocknar en aning. Se upp så att det inte bränns.
4. Ta upp bollarna, pressa dem lätt mellan handflatorna så att vattnet försvinner och lägg dem i den varma mjölken. Kyl dem och servera dem rumstempererade. Strö eventuellt över lite mer hackad mandel eller malen ingefära.

Visningar: 203
Inlagt 2013-03-17 21:45:28