Receptbeskrivning

Blomkålsgratäng med bacon

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Blomkålsgratäng med knaprigt bacon

Typ: Huvudrätt
Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Skandinavien
Tillagning: Ugn
Ugn
Portioner/antal: 3
3

1 st blomkålshuvud
2 st stora morötter
salt i kokvattnet
200 gram bacon
Gratängsås:
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1,5 dl riven ost, t.ex Parmesan och Västerbotten blandat
4 dl (blomkålsspad 1,5dl, mjölk 2 dl och grädde 0,5 dl)
salt
svartpeppar
1 st äggula
Garnering:
hackad persilja

1. Sätt ugnen på 300 grader. Bryt sönder blomkålen i små buketter. Skala och
skär morötterna i 0,5 cm tjocka skivor samt halvera skivorna. Lägg ner blomkål
och morötter i lättsaltat kokande vatten. Låt koka nästan mjuka. Häll av
kokspadet och spara lite till såsen.
Sätt ugnen på 300 grader. Bryt sönder blomkålen i små buketter. Skala och
skär morötterna i 0,5 cm tjocka skivor samt halvera skivorna. Lägg ner blomkål
och morötter i lättsaltat kokande vatten. Låt koka nästan mjuka. Häll av
kokspadet och spara lite till såsen.
2. Smörj en ugnsfast form med margarin och fördela grönsakerna däri.
Gratängsåsen: Smält margarin i en kastrull. Strö i vetemjöl under omrörning.
Späd med blomkålsspad, mjölk och grädde under omrörning. Blanda ner riven
ost. Smaka av med salt och peppar. Ta såsen från värmen och rör ner äggulan.
Häll såsen över grönsakerna.
Smörj en ugnsfast form med margarin och fördela grönsakerna däri.
Gratängsåsen: Smält margarin i en kastrull. Strö i vetemjöl under omrörning.
Späd med blomkålsspad, mjölk och grädde under omrörning. Blanda ner riven
ost. Smaka av med salt och peppar. Ta såsen från värmen och rör ner äggulan.
Häll såsen över grönsakerna.
3. Klipp baconet i små bitar. Strö dem över grönsaker och gratängsås. Sätt in
formen i den heta ugnen ca 10 minuter tills den fått vacker färg. Ta ut gratängen
och strö lite hackad persilja ovanpå. Servera med en grovbrödmacka med ost
på.
Klipp baconet i små bitar. Strö dem över grönsaker och gratängsås. Sätt in
formen i den heta ugnen ca 10 minuter tills den fått vacker färg. Ta ut gratängen
och strö lite hackad persilja ovanpå. Servera med en grovbrödmacka med ost
på.

Visningar: 208
Inlagt 2013-01-03 08:05:56