Receptbeskrivning

Skelleftelax

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
LAXGRATÄNG PÅ SKELLEFTEVIS (4 PERS)


700 gr färsk lax
100-150 gr riven Västerbottensost
Salt & peppar

Skär laxen i tunna skivor på snedden, för att få ut så stora skivor som möjligt. Salta och peppra och fördela osten över skivorna. Rulla ihop och lägg 4-5 laxrullar/person i en eldfast form, eller i portionsformar. Laxrullarna kan förberedas lång tid innan gratinering.


Guldmos:

1 kg mandelpotatis
2 äggulor
ev. grädde och smör
Salt & vitpeppar

Gör moset och spritsa sex små potatistoppar per person. Potatismoset har en tendens att bli alltför fast i konsistensen om man gör det långt i förväg.


Sås:

2 msk smör
2 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning el. 2 msk fiskfond
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde

Häll såsen över laxrullarna. Gratinera i 225 grader tills moset fått fin färg. Förbered gärna men värm såsen innan du häller den över laxrullarna.


Garnering:

1-2 msk löj- el. sikrom
Fint hackad rödlök
Limeklyftor
Dillvippor

Visningar: 2548
Inlagt 2013-01-03 10:20:58