Receptbeskrivning
Rödvinssås och hasselbackspotatis
M F via AlltomMat.se
Ingredienser
för
1 msk smör
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör
8 st potatisar, medelstora
20 g smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk ströbröd
valfri köttbit
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
2 msk smör
8 st potatisar, medelstora
20 g smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk ströbröd
valfri köttbit
Beskrivning
1. Sås: Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök ca 1 min utan att den
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna och
skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i
en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.
5. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem
med smör. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min.
Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när
det återstår 10 min av stektiden.
6. Servera t ex stekt oxfilé till rödvinssåsen och hasselbackspotatisen.
Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med
vinägrett.
Â
Tänk på att den tar en stund att
koka ner, men under tiden kan du göra hasselbackspotatisen.
Till dessa goda tillbehör passar t ex en bit stekt oxfilé av mittbiten,
s k tournedos. Beräkna 125-150 g per person och bit. Stek köttet
rumstempererat i smör i en stek- eller grillpanna. Krydda med salt
och peppar och stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende
på köttets tjocklek. Låt det vila under folie ca 5 min före servering.
tar färg. Rör ner sockret och låt det smälta ca 1 min. Tillsätt vin,
vatten, vinäger och kalvfond och låt såsen koka utan lock tills
ca 3 dl återstår.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil.
3. Hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite
kallt vatten. Koka upp och rör ner smör strax före servering.
4. Hasselbackspotatis: Värm ugnen till 225°. Skala potatisarna och
skär dem i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisarna i
en träsked eller slev när du skär så undviker du att skära igenom.
5. Lägg de skurna potatisarna i en ugnssäker form och pensla dem
med smör. Strö på salt och peppar och stek dem i ugn ca 45 min.
Pensla med smör någon gång under tiden och strö på ströbröd när
det återstår 10 min av stektiden.
6. Servera t ex stekt oxfilé till rödvinssåsen och hasselbackspotatisen.
Till detta passar lätt kokta haricots verts och en tomatsallad med
vinägrett.
Â
Tänk på att den tar en stund att
koka ner, men under tiden kan du göra hasselbackspotatisen.
Till dessa goda tillbehör passar t ex en bit stekt oxfilé av mittbiten,
s k tournedos. Beräkna 125-150 g per person och bit. Stek köttet
rumstempererat i smör i en stek- eller grillpanna. Krydda med salt
och peppar och stek på strax över medelvärme ca 2-3 min beroende
på köttets tjocklek. Låt det vila under folie ca 5 min före servering.
Visningar: 4964
Inlagt 2013-01-05 14:13:55

