Receptbeskrivning

Köttsoppa med rotsaker och mandelklimp

Ingredienser för
800 g märgpipa, eller högrev med ben
3 st köttbuljongtärningar, 3 liter vatten
0.5 msk kinesisk soja
1 st lagerblad
1 st gul lök, stor
1 st morötter
1 st palsternackor
0.5 st kålrot
0.25 st rotselleri
4 st potatisar
1 st purjolök
4 msk smör
6 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 st ägg
1 tsk salt
0.5 dl persilja, hackad
3 st bittermandlar, rivna


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningar, soja, lagerblad och löken delad i halvor i en stor rymlig kastrull. Spola av köttet i kallt vatten och lägg i det i buljongen. Koka sakta på svag värme ca 1 1/2 timma eller tills köttet börjar lossna fån benet.
2. Skala och ansa grönsakerna under tiden och skär dem i mindre bitar, slantar eller strimlor. När ca 15 minuter av koktiden återstår lyfter du upp löken med en hålslev och tillsätter potatisen och rotsakerna. De allra sista 5 minuterna får purjolöken (skuren i ringar) koka med.
3. Lyft upp köttet och låt det svalna medan du gör klimpen. Skär det sedan i bitar eller strimlor och lägg tillbaka i soppan. Smaka av soppan med salt.
4. Mandelklimp: Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölet väl. Späd med mjölken i omgångar under vispning och uppkok till en tjock sås som får koka 3-5 minuter. Tag såsen från värmen och rör i ett ägg i taget, rör intensivt hela tiden. Smaksätt klimpen med salt, persilja och riven bittermandel. Låt slutligen smeten sjuda upp hastigt under omrörning, varefter du slår upp den i en vattensköljd skål och ställer kallt en stund så att den i samband med serveringen kan stjälpas upp.

Visningar: 1136
Inlagt 2013-01-05 23:20:22