Receptbeskrivning

Whitesnake vitlöksspäckad smördegsinbakad fläskfilé

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Lyssna på:
"Lovehunter"
"Mne,Women An Song"
"Here I Go Again"
Album:
Ready & Willing
Come An Get it
Slide It In
TIII 4 portioner behövs:
I /2 kg fläskfilé
2 vitiökskiyfior
I kvist färsk timjan
(I tsk torkad)
I kvist färsk rosmarin
(I tsk torkad)
smör och olivolja
2 plattor smöndeg
Fyllning
8 färska champinjoner
4 schalottenlökar
50 g rökt skinka
svartpeppar
Sås
3 schalottenlökar
I persiljekvist
ca I tsk grönpepparkorn
I msk smör
I msk olivolja
2 msk balsamvinäger
2 di grädde
3 dl vatten
I msk soja
I /2 tärning oxbuljang
I tsk svartvinbärsgelé
saft och peppar

21¶öl<ssp“Åcl<ø
sm oizo 6c;s1Nß2
Förclrink: Bloody Mary, se s. |4l.
Ursprungsidén till denna lite slicka file har vi mor Nanna att tacka för som under
åttiotalet deltog med en nyårsmeny iAllt om Mat. Receptet innehåller flera moment
som gör att det verkar lite omständligt. men det är å andra sidan inte särskilt svåra
moment
Putsa fläskfilén fri från senorna. Gör små djupa jack runt om filén med spetsen
på en smal kniv och stick ner smalt skurna klyftor av vitlök. Stänk på lite olivolja och
klappa in filén med örtkryddorna, Bryn den hela filén runt om i lite smör och olja, sänk
värmen och stek i ca S minuter tills den fått fin ljusbrun farg.
Kör svampen, grovt hackade schalottenlökar och skuren skinka i matberedare.
eller hacka allt mycket fint för hand, Fräs allt i lite olja och smör i ca l0 minuter eller
tills blandningen blivit torr från all vätska från svampen. Peppra.
Sätt ugnen på |75 grader. Kavla ut smördegsplattorna så att de var för sig är
ca 20 cm breda. Lägg dem lite omlott. fukta mellan med några droppar vatten och
banka ihop dem med knuten näve. Skär degkanterna jämna. spara strimlorna. Fördela
svampmixen jämnt över degen men lämna en 2 cm bred remsa runt om. Lägg filén på
blandningen och rulla ihop degen. Här kan man gärna vara flera som hjälps åt så att inte
all blandning hamnar pa ena sidan i rullen. Forslut genom att lukta med vatten och tryck
ihop forsiktigt.
Dekorera med några tunna strimlor smordeg over rullen i sicksackrnonster.
Pensla med en skvatt m|olk eller vispat agg och gradda i ugnen i 20-25 minuter (lite
beroende pá hur hårt man stekt filen innan). Det ar viktigt att filèn inte gráddas for
lange.Ta hellre ut den lite tidigt och skar ett prov | den grovre delen av filen eller mitt
på och kontrollen att den är latt rosa inuti. Eller stick en stekterrnometer i den tjockare
anden och in mot mitten och gradda tills den visar 65 grader.
Fras tre finhackade schalottenlökar, persiljekvisten och sex hela gronpepparkorn
i lite smór och olja. tillsätt vinäger och koka (reducera) i nâgra minuter. Tillsätt grädde.
vatten. soja, buljongtärning och några stötta grönpepparkorn. låt sjuda under tiden
fläskfilén gräddas i ugnen. Sila bort lökblandningen och tillsätt svartvinbärsgelé. smaka av
med salt och stött grönpeppar.
Servera med tunt skivad råstekt potatis (som kan stekas färdigt i ugnen samtidigt
som filén) och parrnesanostöverbakta tomater.

Visningar: 329
Inlagt 2013-01-06 15:00:05