Receptbeskrivning
Mannerströms saftiga lussekatter
Ingredienser
för
100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl, ca
1 dl russin till dekoration
1 st ägg till pensling, uppvispat
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl, ca
1 dl russin till dekoration
1 st ägg till pensling, uppvispat
Beskrivning
1. Mannerströms saftiga lussekatterSmält smör i en kastrull tillsammans med saffran.
2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
3. Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.
6. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
7. Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord.
8. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
9. Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar.
10. Lägg lusseklatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
11. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
12. Värm ugnen till 225 grader.
13. Pensla lussekatterna med ägg.
14. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
15. LÃ¥t svalna under bakduk.
16. Klart! Nu kan du njuta av Leif Mannerströms saftiga lussekatter.
2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
3. Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.
6. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
7. Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord.
8. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
9. Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar.
10. Lägg lusseklatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
11. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
12. Värm ugnen till 225 grader.
13. Pensla lussekatterna med ägg.
14. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
15. LÃ¥t svalna under bakduk.
16. Klart! Nu kan du njuta av Leif Mannerströms saftiga lussekatter.
Visningar: 1976
Inlagt 2013-01-19 19:54:44

