Receptbeskrivning

Trädgårdspaj med rostade grönsaker

Ingredienser för
4 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt
150 g kallt smör
4 msk kallt vatten
1 st hel vitlök
2 st rödlökar
2 st röda paprikor
aubergine
1 st fänkål
squash
4 st plommontomater
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 msk timjan
3 msk olivolja
1 dl svarta oliver


  90 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1 Bottnen: Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller använd fingertopparna och arbeta så snabbt som möjligt ihop till en deg.Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.
2 Fyllningen: Rosta grönsakerna under tiden. Sätt ugnen på 200 grader. Dela vitlöken i klyftor men behåll skalet. Skala löken och skär den i klyftor, kärna ur paprikorna och skär dem i grova klyftor, skär auberginen och fänkålen i mindre bitar, squashen i halvmånar och tomaterna i klyftor.
3 Lägg grönsakerna i en långpanna med bakplåtspapper. Krydda med salt,peppar och timjan och ringla över olivolja.
4 Rosta grönsakerna i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Öppna gärna ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan. Om grönsakerna är vattniga när de är klara, låt dem rinna av genom ett durkslag. Blanda oliver och grönsaker.
5 Kavla ut degen till en rundel som mäter cirka 40 centimeter i diameter. Lägg över degen i en stor pajform med löstagbar kant som mäter 28 centimeter i diameter. Låt degen hänga ut över kanten. Skala vitlökarna. Lägg grönsakerna i pajskalet så att det blir en liten hög i mitten och vik degen över grönsakerna.
6 Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 50 minuter, täck eventuellt med folie mot slutet av gräddningstiden.

Visningar: 693
Inlagt 2013-01-09 09:56:21