Receptbeskrivning
Sölig rödvinsstek med sidfläsk och kyndel
Sissi Abazi via Recept.nu
Ingredienser
för
1.3 kg benfri oxstek (exempelvis fransyska)
salt
svartpeppar ur kvarn
1 msk smör
1 msk matolja
6 rimmat fläsk eller bacon
3 dl smakrikt rött vin
1 st skivad gul lök
3 st tunnskivade vitlöksklyftor
2 st smulade lagerblad
0.5 dl japansk soja
marinaden, inklusive lök och kryddor
1 l buljong (av vilt eller oxe)
1 st tunnskivad morot
1 tsk kyndel
kajennpeppar efter smak
1 tsk pressad citron
salt
svartpeppar ur kvarn
salt
svartpeppar ur kvarn
1 msk smör
1 msk matolja
6 rimmat fläsk eller bacon
3 dl smakrikt rött vin
1 st skivad gul lök
3 st tunnskivade vitlöksklyftor
2 st smulade lagerblad
0.5 dl japansk soja
marinaden, inklusive lök och kryddor
1 l buljong (av vilt eller oxe)
1 st tunnskivad morot
1 tsk kyndel
kajennpeppar efter smak
1 tsk pressad citron
salt
svartpeppar ur kvarn
Beskrivning
1. Blanda marinaden i en skål, lägg ner steken och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåp i cirka 8 timmar.
2. När steken är färdigmarinerad, ta upp den ur marinaden och torka den noga med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra steken och bryn den sedan noga i smör och olja i en stekpanna. Linda fläsk eller bacon runtom och stek den i ugnen på galler med en långpanna under. Sätt i en stektermometer.
3. Laga såsen under tiden: Koka upp marinad och buljong med morotsskivorna. Låt alltsammans sjuda utan lock i 10 minuter. Tillsätt kyndel och låt sjuda någon minut. Mixa såsen tills den blir helt slät (var försiktig, den är het). Tillsätt vatten om den blir för tjock.
4. När köttets innertemperatur når 60 grader (det tar 1 - 1 ½ timme beroende på stekens form), tas steken ut och får vila ovanpå spisen i 10 minuter i ett foliepaket. Vispa ur långpannan med lite vatten och häll i såsen tillsammans med saften som runnit ut i foliepaketet. Låt såsen koka upp en sista gång. Smaka av med kajennpeppar, citron, salt och peppar.
5. Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen och stuvad potatis eller potatisgratäng.
2. När steken är färdigmarinerad, ta upp den ur marinaden och torka den noga med hushållspapper. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra steken och bryn den sedan noga i smör och olja i en stekpanna. Linda fläsk eller bacon runtom och stek den i ugnen på galler med en långpanna under. Sätt i en stektermometer.
3. Laga såsen under tiden: Koka upp marinad och buljong med morotsskivorna. Låt alltsammans sjuda utan lock i 10 minuter. Tillsätt kyndel och låt sjuda någon minut. Mixa såsen tills den blir helt slät (var försiktig, den är het). Tillsätt vatten om den blir för tjock.
4. När köttets innertemperatur når 60 grader (det tar 1 - 1 ½ timme beroende på stekens form), tas steken ut och får vila ovanpå spisen i 10 minuter i ett foliepaket. Vispa ur långpannan med lite vatten och häll i såsen tillsammans med saften som runnit ut i foliepaketet. Låt såsen koka upp en sista gång. Smaka av med kajennpeppar, citron, salt och peppar.
5. Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen och stuvad potatis eller potatisgratäng.
Visningar: 750
Inlagt 2013-01-12 08:27:30

