Receptbeskrivning

Begger´s chicken

Ingredienser för
1 st kyckling
1 msk salt
1 msk mörk soya
1 msk mirin eller sake
1 tsk solrosolja
1 tsk sesamolja
5 ingefära skala och riv
4 st salladslök finhackade
110 g magert fläskkött
8 st shiitake svampar finhackade
85 g inlagd kål
1 st lök finhackad
1 msk ljus soya
svartpeppar
1 tsk five spice kinesisk kryddblandning
6 st lotusblad som mjukats upp i varmt vatten


  210 min
 Svårighet: Svårt
Beskrivning
HISTORIA:
Receptet till Beggar´s chicken bygger på en gammal kinesisk skröna. Legenden säger att en hungrig tiggare stal en kyckling och gömde den vid en strandkant. För att kamouflera kycklingen packade han in den i lotusblad och grävde ned den i lera. När tiggaren sen återvände för att tillreda kycklingen tvättade han inte av sörjan utan lade den direkt på elden. Leran stelnade i elden och när tiggaren sedan knackade hål på skorpan spreds en ljuvlig doft. Kycklingen smakade så gott att han bestämde sig för att tjäna en hacka på sin matlagning. Han började tillaga Begger´s chicken på heltid och resten är historia.

GÖR SÅ HÄR:
Skrubba kycklingen med salt. Blanda ihop den mörka soyan, vin, hälften av oljan, en liten del av den rivna ingefäran och vårlökarna. Smeta in kycklingen med blandningen och låt den marineras i en timme.

Skär fläsköttet i mindre bitar och stek. Tillsätt svamp, kål, lök, resten av ingefäran, olja, ljus soya, peppar och lite av den kinesiska kryddblandningen. Stek på medelvärme i några minuter. Häll av vätskan och fyll kycklingen med blandningen.

Linda kycklingen med lotusbladen. Krydda med den kinesiska kryddblandningen mellan löven. Bind den om det behövs. Slå in kycklingen i folie.

Istället för lera så gör en deg av mjöl, salt och lite vatten. Kavla ut och slå in kycklingpaketet i degen. Grilla i ugnen på 200 grader i två timmar.

Ta sedan ut kycklingen ur ugnen, spräck skalet som har blivit av degen och ta fram kycklingen ur foliepaketet. Färdig att serveras.

Visningar: 355
Inlagt 2013-01-13 17:03:21