Receptbeskrivning
Sötpotatisfalafel med gurksallad och myntadipp
Ingredienser
för
Falafel
300 g riven sötpotatis 2 frp kikärtor
st rödlök
1 krm torkad timjan
1 tsk paprikapulver
tsk spiskummin, malen
tsk bakpulver
1 st ägg
dl vatten
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
olivolja att steka i
1 dl sesamfrön att rulla i
Gurksallad
st gurka st rödlök
kruka mynta
1 st pressad vitöksklyfta
st citroner
salt
svartpeppar
2 msk rapsolja
Dipp
250 g turkisk yoghurt 1 st lime, saft och skal
kruka mynta
1 tsk honung
salt
sartpeppar
Tillbehör
4 prt ris eller gryn Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Falafel: Skala och riv sötpotatisen. Skala och dela rödlöken i mindre bitar. Sila av kikärtorna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten.
3. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare och mixa till du får en slät massa.
Forma bollar och rulla i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så är det lättare att forma bollar. Lägg bollarna i en smord ugnsform och sätt in i ugnen ca 25- 30 min.
4. Tillbehör: Koka gryn eller ris efter anvisning på paketet.
5. Gurksallad: Skölj och skiva gurkan tunt, använd gärna en osthyvel eller mandolin. Skala och skiva rödlöken tunt även den. Grovhacka myntan och blanda med gurka och rödlök i en skål. Pressa i vitlök och citronsaft. Tillsätt rapsolja och smaka av med lite salt och peppar.
6. Myntadipp: Tvätta och riv skalet av limen. Blanda yoghurten med limeskal, limesaft, hackad mynta och honung. Smaka av med lite salt och peppar.
2. Falafel: Skala och riv sötpotatisen. Skala och dela rödlöken i mindre bitar. Sila av kikärtorna i ett durkslag och spola dem under kallt vatten.
3. Lägg alla ingredienser till falafeln i en matberedare och mixa till du får en slät massa.
Forma bollar och rulla i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så är det lättare att forma bollar. Lägg bollarna i en smord ugnsform och sätt in i ugnen ca 25- 30 min.
4. Tillbehör: Koka gryn eller ris efter anvisning på paketet.
5. Gurksallad: Skölj och skiva gurkan tunt, använd gärna en osthyvel eller mandolin. Skala och skiva rödlöken tunt även den. Grovhacka myntan och blanda med gurka och rödlök i en skål. Pressa i vitlök och citronsaft. Tillsätt rapsolja och smaka av med lite salt och peppar.
6. Myntadipp: Tvätta och riv skalet av limen. Blanda yoghurten med limeskal, limesaft, hackad mynta och honung. Smaka av med lite salt och peppar.
Visningar: 322
Inlagt 2013-01-15 18:17:23

