Receptbeskrivning

Rågsurdegsgrund

Ingredienser för
240 g ekologiskt rågmjöl
400 g vatten


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Gör så här- texten är avsedd för 1 sats.

Dag 1, morgon: Rör ihop 100 g vatten och 30 g ekologiskt rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 5 dl. Lägg på ett lock (men skruva inte fast det så att det blir tätt) och ställ burken på ett varmt ställe, gärna 20-25°C. Skåpet ovanför kylen passar bra, där är det ofta lagom varmt. Låt blandningen stå i 3 dygn. Skaka försiktigt på burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon: Tillsätt 100 g vatten och 90 g ekologiskt rågmjöl och rör om. Blandningen kommer nu att bli lite tjockare.
Dag 4, kväll: Nu bör surdegen ha kommit igång, vilket märks på att den blivit luftig i konsistensen och bubblig på ytan. Doften är dock inte enbart angenäm, och surdegen behöver fortsätta utvecklas för att den ska bli stark. Häll ut allt utom ca 50 gram (1/2 dl), fyll på med 100 g vatten och 60 g ekologiskt rågmjöl och rör om.
Dag 5, morgon: Nu är surdegsgrunden klar. Är man osäker på om allt gått som det ska är det enkelt att testa: Blanda 50 gram (1/2 dl) av surdegsgrunden med 100 gram vatten och 60 gram ekologiskt rågmjöl. Efter 6-10 timmar bör denna nya blandning ha kommit igång.

Visningar: 148
Inlagt 2013-01-20 15:22:46