Receptbeskrivning

Hjortfilé med blåbärssås

Ingredienser för
600 g hjortfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör
2 st schalottenlökar
3 msk strösocker
225 g blåbär
1.5 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond, konc
3 tsk maizena majsstärkelse
2 msk smör
1 dl blåbär
kantareller, smörstekta
färskpotatis


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Sås: Skala och finhacka löken. Smält sockret i en kastrull. Blanda ner lök och blåbär. Låt det fräsa ca 1 minut. Tillsätt vin, vatten och fond och låt det sjuda ca 10 min.
2. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut vätskan. Värm den silade såsen och vispa ner majsstärkelsen utrörd i kallt vatten. Låt koka upp.  
3. Sätt ugnen på 150°. Skär filén fri från eventuella hinnor. Krydda med salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna ca 3 min. Lägg över köttet i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 62°.
4. Låt filén vila 5 min innan den skärs upp. Värm såsen före servering. Tillsätt smör och hela blåbär. Servera köttet med kokt potatis, smörstekta kantareller och blåbärssås.

Visningar: 1052
Inlagt 2013-01-23 18:58:20