Receptbeskrivning

Lamm korma à la anna bergenström

Ingredienser för
1 kg lammfilé utan ben, i stora bitar
3 cm färsk ingefära
2 medelstora gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
2 msk olja
2 msk korianderfrö
8 gröna kardemummakärnor
10 svartpepparkorn
3 små röda torkade starka chilifrukter
1 tsk mald kanel
1 tsk torkad mynta
4 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
1 kuvert saffran
1 tsk salt
50 g mald mandel
1 dl matlagningsgrädde
3 msk färsk koriander
i klyftor


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
- Stöt koriander och de andra kryddorna i mortel. Blanda de malda kryddorna, kanel och mynta. Skala och riv ingefäran. Skala och hacka den gula löken grovt. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs den rivna ingefäran i olja i en wok eller gjutjärnsgryta tillsammans med vitlöken och den gula löken. Strö efter några minuter i de malda kryddorna och låt allt fräsa någon minut. Lägg i köttbytarna och vänd så att kryddorna fördelar sig runt köttet.
- Slå över vatten och koka det hela under lock i ungefär 1 timme eller tills köttet är riktigt mört. Kika i grytan ett par gånger under tiden, kanske behövs lite mer vatten mot slutet. När köttet är klart är det dags att blanda ner yoghurten och röra om. Låt koka upp och puttra ett par minuter - nu utan lock.
- Stöt saffran med salt i en mortel och rör ner det också. Tillsätt den malda mandeln och grädden allra sist och låt det hela småputtra utan lock 5 minuter. Smaka av.
- Servera korman överströdd med hackad färsk koriander. Dessutom med lime i klyftor, basmatiris, kokta gröna bönor och gott bröd.

Visningar: 3008
Inlagt 2013-01-25 14:44:41