Receptbeskrivning

Barrys cheesecake

Ingredienser för
10 st digestivekex
100 g smält smör
400 g philadelphiaost
3 st medelstora ägg
1.5 dl socker
4 dl crème fraiche (ej lätt)
1 msk vaniljsocker
1 dl siktat florsocker
3 msk pressad citronsaft
0.75 dl vatten
1 st äggula
1 tsk majsenamjöl
1.5 dl socker
1 msk smör


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Smula sönder kexen och blanda med smält smör (för hand eller i matberedare). Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar
botten.
2. Grädda botten i 5-10 minuter i 200° ugnsvärme med en bit folie under bakformen (den kan läcka). Ställ åt sidan.
3. Mosa omsorgsfullt philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i food processor. Blanda ner äggen och sockret och mixa allt till en röra. Fördela över kexbottnen.
4. Grädda i 180° ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kakan kallna.
5. Blanda till översta lagret en röra av crème fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180° ugnsvärme i 6–7 minuter, så att ytan stelnar något lite. Låt kakan kallna.
6. Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.
7. Sjud upp allt försiktigt, låt det inte koka i vanlig mening, och rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.
8. Servera kakan (på portionstallrikar) i bitar, skeda lite av såsen runt om och garnera fint med frukt och bär och kanske några blad citronmeliss.

Visningar: 605
Inlagt 2012-01-12 12:56:55