Receptbeskrivning

Ljust bröd på skållad råg

Ingredienser för
3 dl vatten, kokande
50 g rågmjöl (3/4 dl)
3 dl vatten
30 g jäst
1 msk salt
1 msk smör
600 g vetemjöl (1 liter)


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Två bröd

1. Häll det heta vattnet till skållningen i en bunke. Tillsätt mjölet och rör om med visp tills det är blandat med vattnet. Låt svalna av.

2. Blanda skållningen med vatten (se till att degvätskan blir fingervarm), smulad jäst, salt, smör eller olja och vetemjöl.

3. Kör i hushållsassistent i 10 minuter. Degen kan verka lite klibbig men den står till sig under vilotiden. Täck med duk och låt vila i 45 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar. Knåda ihop till runda bollar. Låt dem vila ytterligare 10–15 minuter.

5. Forma degen till runda eller avlånga bröd. Lägg på en plåt, lägg en duk över och låt jäsa i ca 30 minuter.

6. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in en långpanna i nedre delen av ugnen.

7. Strö lite mjöl på limporna och snitta med en vass kniv.

8. Sätt in brödet i mitten av ugnen. Häll ca 1/2 dl vatten i långpannan. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 30–35 minuter. Ta ut långpannan efter ungefär 5 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler.

Recept: Bagarna på Rosendals Trädgård


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 637
Inlagt 2013-01-28 09:23:21