Receptbeskrivning
Lompe - norskt tunnbröd
Ingredienser
för
500 g potatis(ar) kokt t ex asterix eller princess
1 tsk salt
1.5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1.5 dl vetemjöl
Beskrivning
6 bröd
1. Skala den kokade potatisen och riv den på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress.
2. Strö över saltet och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg. Potatisar innehåller olika mycket vätska vilket påverkar mjölåtgången.
3. Mjöla köksbänken och rulla degen till en cirka 20 cm lång rulle. Skär den i sex delar.
4. Kavla ut varje del till en rund kaka med ungefär 15 cm diameter.
5. Värm en stor stekpanna och grädda lomperna ungefär två minuter på varje sida. Använd inget matfett i pannan. Bubblar lomperna upp under gräddningen så tryck hål på dem med en stekspade.
5. Låt lomperna svalna under en handduk. Ät som de är med smör, vira runt en kokt korv eller fyll och använd som wrap.
Recept: Alice Brax
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix
1. Skala den kokade potatisen och riv den på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress.
2. Strö över saltet och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg. Potatisar innehåller olika mycket vätska vilket påverkar mjölåtgången.
3. Mjöla köksbänken och rulla degen till en cirka 20 cm lång rulle. Skär den i sex delar.
4. Kavla ut varje del till en rund kaka med ungefär 15 cm diameter.
5. Värm en stor stekpanna och grädda lomperna ungefär två minuter på varje sida. Använd inget matfett i pannan. Bubblar lomperna upp under gräddningen så tryck hål på dem med en stekspade.
5. Låt lomperna svalna under en handduk. Ät som de är med smör, vira runt en kokt korv eller fyll och använd som wrap.
Recept: Alice Brax
Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix
Visningar: 350
Inlagt 2013-01-28 09:30:08

