Receptbeskrivning

Bouillabaisse med rouille

Ingredienser för
800 g fiskfile
1 kg blåmusslor
2 st schalottenlök
3.5 dl torrt vitt vin
6 st vitlöksklyftor
2 st fänkål
1 burk passerade tomater
2 frp saffran
2 l fiskbuljong
salt och vitpeppar
timjan


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Rensa och putsa fiskarna. Skär dem i stora bitar. Spara eventuellt skroven till buljongkok.

2. Rensa och skrapa musslorna. Kontrollera att de är slutna, eller att de sluter sig när du till exempel knackar musslorna mot diskbänken. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull. Häll på 1 dl vin. Tillsätt timjan. Koka på medelvärme i ca 5 minuter.

3. Skala och hacka lök, vitlök och fänkål. Fräs grönsakerna i olivoljan i en rymlig kastrull utan att de tar färg, ca 10 minuter. Tillsätt resten av vinet, lagerblad, krossade tomater, saffran, apelsinskal och buljong. Häll på kokspadet från musslorna. Låt koka ihop på medelvärme ca 20 minuter.

4. Lägg i fisksorterna efter koktid. Den som tar längst tid först osv. Låt sjuda tills fisken precis är klar, den ska inte koka sönder. Smaka av med salt och rikligt med peppar.

Servera bouillabaissen med rouille och vitt bröd.

Visningar: 667
Inlagt 2013-01-28 13:58:17