Receptbeskrivning

Alla hjärtans smörgåstårta

Ingredienser för
bröd:
25 g jäst (1/2 paket)
2 dl vatten, 37 grader
1 msk flytande margarin
1 tsk socker
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
tårtfyllning:
bordsmargarin
100 g kallrökt lax i bit
250 g räkor med skal
2 hårdkokta ägg
2 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
1 dl chilisås
30 g röd stenbitsrom (1/2 burk)
1 dl finklippt dill
1 msk finhackad rödlök
svartpeppar
till dekoration:
1 slanggurka
1 kruka gröna sallatsblad
1 citron
150 g kallrökt lax i skivor
30 g röd stenbitsrom
30 g svart stenbitsrom
dillkvistar
1 dl fint hackad persilja


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Bröd: Smula jästen och lös upp den i vattnet. Rör ner margarin, socker, salt och så mycket mjöl att det blir en fin blank deg. Täck och låt jäsa i 30 minuter. Slå upp degen och arbeta igenom den. Platta ut till en tjock kaka och lägg i väl smord form, 25-27 cm. Nagga med gaffel och jäs ytterligare 30 minuter. Värm ugnen till 200°. När degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med fingret är den färdigjäst. Grädda 25-30 minuter längst ner i ugnen. Låt svalna på galler under bakduk. Låt brödet kallna helt innan du gör tårtan.
2. Skär laxen i bit i tunna strimlor. Skala och hacka räkorna ganska grovt. Hacka äggen och blanda med lax, räkor, crème fraiche, majonnäs och chilisås. Hacka rödlöken fint. Rör i röd rom, dill, lök och svartpeppar.
3. Skär brödet i form av ett hjärta. Dela brödet i tre och bre margarin på samtliga bottnar. Bre ett tjockt lager fyllning på den undre botten, aningen mindre på nästa och resten på den översta botten. Tryck ihop försiktigt och stryk bort eventuellt överflöd runt tårtans kant. Svep tårtan i plast och ställ i kyl i 2 timmar. Tårtan kan stå över natten.
4. Hacka persiljan fint. Skär gurkan i skivor och halvera dem. Skiva citronen. Lägg sallatsbladen som en bädd på ett serveringsfat. Placera tårtan ovanpå och lägg citron- och gurkskivor runt om. Lägg den skivade laxen på tårtan, lägg på räkorna och klicka på rommen. Toppa med klickar av majonnäs. Klappa in kanten med persilja.

Visningar: 198
Inlagt 2013-01-29 11:38:21