Receptbeskrivning

Tournedos med tre såser med fraspotatis

Ingredienser för
12 st små bitar oxfilé, (à ca 50 g)
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 st schalottenlök, finhackad
2 msk dragon, finhackad färsk eller 2 tsk torkad
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
3 krm vitpeppar, grovmald
0.5 tsk salt
2 dl crème fraiche
100 g svamp, färsk, gärna skogschampinjon
1 msk smör
0.5 st lök, gul, i strimlor
1 dl vatten
1 msk kalvfond, konc
1 msk vermouth, torr
1 tsk maizena majsstärkelse + vatten
0.5 bacon, (à 140 g) tunna strimlor
1 st schalottenlök, finhackad
2 dl vin, rött
1 msk kalvfond, konc
1 tsk maizena majsstärkelse + vatten
1 msk smör
8 st potatisar, (ca 800 g)
3 dl rapsolja
0.5 tsk salt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Bearnaise: Blanda lök, dragon, vinäger, vatten och peppar i en kastrull. Koka på svag värme tills vätskan nästan kokat in. Tillsätt salt och crème fraiche. Låt koka upp.
2. Svampsås: Skölj och skiva svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek lök och svamp tills de får färg. Tillsätt vatten, fond och vermouth. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min.
3. Rödvinssås: Fräs bacon och lök i en liten stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt vin och fond, koka samman något och red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt sjuda 3 min. Tillsätt smör vid servering.
4. Skala potatisen. Skiva den tunt med vass kniv eller mandolin, skär skivorna i tunna strimlor.
5. Hetta upp oljan till 180° i en djup stekpanna. Fritera lite strimlor åt gången tills de får fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper. Salta.
6. Är oxfilébitarna stora delar du dem på mitten och knyter ett snöre runt varje så att de blir runda. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra och stek ca 2 min på varje sida.
7. Klipp bort snörena och lägg upp 3 bitar på varje tallrik. Fördela de värmda såserna på dem. Servera med potatisstrimlor.

Visningar: 659
Inlagt 2013-02-01 21:26:25