Receptbeskrivning
Polynéer - mördegsformar med mandelmassa
Ingredienser
för
2.5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 g smör, eller margarin
1 st äggula
1.5 dl sötmandel, ca 100 g
1 dl strösocker
1 st ägg
1 st äggvita
3 msk strösocker
100 g smör, eller margarin
1 st äggula
1.5 dl sötmandel, ca 100 g
1 dl strösocker
1 st ägg
1 st äggvita
Beskrivning
1. Mät upp mjöl och socker i en skål. Arbeta in smöret i mindre bitar. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Använd gärna matberedare.
2. Tryck ut degen med mjölad tumme i veckade smorda bakelseformar eller engångsformar av aluminium, så att botten och kanter täcks. Låt formarna vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
3. Mal mandeln, blanda den med socker, ägg och äggvita. Rör massan tills den är tjock och pösig. I matberedare: Kör först mandel och socker, tillsätt ägg och äggvita och kör tills massan är tjock och pösig.
4. Ställ formarna på en plåt. Fördela fyllningen i formarna.
5. Grädda formarna i mitten av ugnen 15-20 minuter. Med veckade formar: Låt svalna något, stjälp sedan försiktigt upp bakelserna. Med engångsformar: Låt bakelserna kallna i formarna. De behöver inte stjälpas upp, men lossnar fint sedan de kallnat om du föredrar att servera dem utan folieform.
2. Tryck ut degen med mjölad tumme i veckade smorda bakelseformar eller engångsformar av aluminium, så att botten och kanter täcks. Låt formarna vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
3. Mal mandeln, blanda den med socker, ägg och äggvita. Rör massan tills den är tjock och pösig. I matberedare: Kör först mandel och socker, tillsätt ägg och äggvita och kör tills massan är tjock och pösig.
4. Ställ formarna på en plåt. Fördela fyllningen i formarna.
5. Grädda formarna i mitten av ugnen 15-20 minuter. Med veckade formar: Låt svalna något, stjälp sedan försiktigt upp bakelserna. Med engångsformar: Låt bakelserna kallna i formarna. De behöver inte stjälpas upp, men lossnar fint sedan de kallnat om du föredrar att servera dem utan folieform.
Visningar: 543
Inlagt 2013-02-08 06:04:51

