Receptbeskrivning
Tekakor m. Skrädmjöl
Ingredienser
för
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk råsocker
2 dl skrädmjöl
10 dl vetemjöl
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk råsocker
2 dl skrädmjöl
10 dl vetemjöl
Beskrivning
Tekakor med skrädmjöl
12 stycken
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk råsocker
2 dl skrädmjöl
10-11 dl vetemjöl special
Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt sedan restan ev degspadet, sockret, skrädmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare eller med elvispens degkrokar i ca 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Degen ska nu känns smidig och inte fastna på fingrarna om du rör vid degen.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Delar degen i 2 delar och sedan i vardera 6 bitar. Kavla ut till knappt cm-tjocka kakor eller drag ut dem med fingrarna till önskad storlek. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC i god tid. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Passa noga så att de inte bränns.
Låt tekakorna svalna på galler.
Ät en av kakorna ljummen med bara lite smör på. Himmelskt!
12 stycken
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk råsocker
2 dl skrädmjöl
10-11 dl vetemjöl special
Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken. Låt degspadet bli fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt sedan restan ev degspadet, sockret, skrädmjölet och nästan allt vetemjöl. Arbeta i degblandare eller med elvispens degkrokar i ca 5 minuter. Tillsätt sedan saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Degen ska nu känns smidig och inte fastna på fingrarna om du rör vid degen.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Delar degen i 2 delar och sedan i vardera 6 bitar. Kavla ut till knappt cm-tjocka kakor eller drag ut dem med fingrarna till önskad storlek. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC i god tid. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Passa noga så att de inte bränns.
Låt tekakorna svalna på galler.
Ät en av kakorna ljummen med bara lite smör på. Himmelskt!
Visningar: 431
Inlagt 2013-02-09 07:22:25

