Receptbeskrivning

Leif mannerströms kalops

Ingredienser för
2 kg nötkött, högrev eller bringa
2 st gul lök(ar)
2 st morot
smör till stekning
0.5 msk mjöl
6 st lagerblad
10 st kryddpeppar, hel - 15 korn
5 st kryddnejlika(or) hela
2 msk ansjovisspad
salt och peppar
potatis(ar) kokta
rödbetor, inlagda


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
6 portioner

1. Skär köttet i ca 4 cm stora bitar. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Bryn köttet väl runtom i smör i en stekgryta av gjutjärn. Salta och peppra.

2. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt vatten så att det täcker köttet och grönsakerna. Lägg i alla kryddor samt ansjovisspadet.

3. Låt köttet sjuda på svag värme ca 1 1/2 timme. Rör om då och då så att inget bränner vid.

4. Smaka av med salt och peppar innan du serverar direkt ur grytan tillsammans med potatis och rikligt med inlagda rödbetor.

Receptet kommer från Leif Mannerströms bok Husmanskonst (Prisma)
Foto: Tomas Yeh


Visningar: 350
Inlagt 2013-02-10 15:55:33