Receptbeskrivning

Rosmarindoftande järpar med äppelrösti

Ingredienser för
0.5 dl ströbröd
1 dl vatten
400 g nötfärs
2 st ägg
0.5 st gul lök, finriven
0.5 dl vispgrädde
0.5 dl finkrossade tomater
rosmarin
timjan
cayennepeppar
smör till stekning
salt och peppar
1 st medelstora potatisar
0.5 st gul lök
1.5 st äpple
vetemjöl
smör och rapsolja
2 dl vispgrädde
0.5 dl finkrossade tomater
2 krm torkad timjan eller rosmarin
färska örter, hackade


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. JärparRör ihop ströbröd och vatten i en bunke, ställ åt sidan att svälla en stund.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn, slät smet.
3. Stek en liten provbiff för att smaka av sälta och kryddning.
4. Forma järpar, det går lättast med hjälp av en blöt sked.
5. Stek järparna gyllenbruna i en medelvarm panna i 6–8 minuter, skaka pannan hela tiden så att de blir de jämnt formade och vackert stekta.
6. GräddskyVispa ur stekpannan med grädde och tomatkross. Salta och smaksätt med timjan eller rosmarin. Smaka av med mer krossad tomat.
7. ÄppelröstiGrovriv potatis, lök och äpple, krama ur vätskan. Salta och peppra.
8. Forma rundlar med händerna, pudra lite vetemjöl på röstin och tryck till dem lätt med stekspaden i en medelvarm panna med smör och olja.
9. Stek tills de är knapriga och gyllenbruna.
10. Servera järparna med rösti och gräddsky. Garnera gärnamed lite hackade, färska örter.

Visningar: 367
Inlagt 2013-02-14 19:56:34