Receptbeskrivning

Butternut squash pizza

Ingredienser för
ingredienser
pizzadeg
0.5 paket jäst (.5 paket motsvarar 25 g)
2 dl vatten (37ºc)
0.5 tsk salt
2 msk olivolja
3 dl mjöl av fullkornsdinkel
2-3 dl vetemjöl
vitlökspuré
4 hela vitlökar
ca 2 dl olivolja
1 tsk salt
fyllning
1 butternutpumpa (à ca 1 kg)
0.5 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 mozzarella (à 125 g)
2 dl riven parmesanost
1 msk hackad färsk oregano
0.5 påse rucola (à 65 g)
1 dl grovhackade valnötter
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
svartpeppar


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Vitlökspuré: Börja med vitlökspurén. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem hela i en stekpanna.
Häll på olivolja så det täcker. Låt dem sjuda på svag värme ca 20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Rör då och då. 
Mixa vitlöken med oljan helt slät. Smaka av med salt.
Pizzadeg: Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt salt och olivolja samt mjölsorterna. Arbeta degen ca 5 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt 30 minuter.
Fyllning: Sätt ugnen på 225°C. Skala pumpan med potatisskalare.
Dela på längden. Gröp ut kärnorna. Skär halvorna i tunna skivor tvärsöver.
Lägg pumpaskivorna på en bakpappersklädd plåt. Ringla över och strö på paprikapulver och flingsalt. Blanda. 
Rosta mitt i ugnen tills pumpan fått lite färg, ca 20 minuter. Rör om efter halva tiden. 
Dela degen i 2 eller 4 delar (för 4 port). Kavla ut till tunna bottnar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Bred på vitlökspuré. Fördela mozzarella och parmesan över. 
Lägg på pumpaskivor och oregano. Grädda pizzorna mitt i ugnen tills kanterna fått fin färg, ca 15 minuter. 
Toppa pizzorna med rucola och valnötter. Salta, peppra och servera. 

För alla
Gör glutenfri: ersätt pizzadegen med egen glutenfri deg eller med färdiga specialbottnar från t ex Semper eller Shär.
Gör laktosfri: ersätt mozzarellan med t ex laktosfri salladsost eller färskost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt osten med mjölkfria ostalternativ, t ex tofu.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, eller svensk hårdost.
 

Visningar: 454
Inlagt 2013-02-16 09:11:23