Receptbeskrivning

Rödbetsgryta med mandel- och ärtchutney

Ingredienser för
ingredienser
mandel- och ärtchutney
2 dl sötmandel (gärna skållad och skalad)
200 g frysta gröna ärter
1 msk färskriven ingefära
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk malen koriander
1 tsk örtsalt
1 krm peppar
rödbetsgryta
1 gul lök
400 g rödbetor
400 g morötter
3 dl torkade, röda linser
1 l vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk färskpressad citronjuice
2 tsk örtsalt
1 krm nymalen svartpeppar


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Chutney: Börja med chutneyn. Sätt ugnen på 150 ºC.
Lägg mandeln på en plåt. Rosta mitt i ugnen 20–25­ minuter, rör om efter halva tiden. Ta fram ärterna ur frysen så de hinner tina lite.
Gryta: Skala lök, rödbetor och morötter. Hacka löken, skär rödbetor och morötter i cm-stora bitar. Lägg allt i en kastrull.
Skölj linserna. Tillsätt linser och vatten i kastrullen. Låt småkoka under lock ca 20 minuter, tills rödbetor och morötter känns mjuka men fortfarande är spänstiga.
Kör under tiden de rostade mandlarna i en mixer tills de är finmalda. Tillsätt övriga ingredienser samt 4 msk vatten (för 4 port). Mixa till en ganska slät röra. Krydda med örtsalt och peppar. Späd ev med mer vatten.
Skala och pressa vitlöksklyftorna i grytan. Tillsätt citronjuice och örtsalt. Lägg upp i djupa skålar och toppa med chutneyn.
Servera gärna Kålrabbisallad till.

För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Visningar: 450
Inlagt 2013-02-17 13:00:16