Receptbeskrivning
Vitlöksgratinerad oxfilé - Coeur de filet provencale
Ingredienser
för
700 g oxfilé mittbiten
1 kg potatis(ar) tunt skivade
salt och peppar
rapsolja till stekning
smör
75 g smör
3 st vitlöksklyftor pressad eller riven
2 msk persilja
10 worcestershiresås
salt och peppar
1 kg potatis(ar) tunt skivade
salt och peppar
rapsolja till stekning
smör
75 g smör
3 st vitlöksklyftor pressad eller riven
2 msk persilja
10 worcestershiresås
salt och peppar
Beskrivning
1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.
2. Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.
4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).
5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.
6. Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.
Servera genast. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater.
2. Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.
4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).
5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.
6. Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.
Servera genast. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater.
Visningar: 451
Inlagt 2013-02-17 15:42:50