Receptbeskrivning
Vintergryta med kokos och röd curry
Ingredienser
för
500 g fläskkarré eller lårfilé av kyckling
2 msk soja ljus
1 msk ingefära finriven
1 tsk limeskal finrivet
300 g potatis(ar) fast t ex bintje
200 g palsternacka(or)
1 kokosgrädde (4 dl)
1.5 msk curry röd ca
2 tsk kycklingfond, koncentrerad
1 st päron stort smakrikt
6 st salladslök(ar)
2 msk fisksås
3 dl thaibasilika plockade blad
1 msk pressad lime
1 msk ljust muscovadoråsocker
ris nykokt
gröna bönor
2 msk soja ljus
1 msk ingefära finriven
1 tsk limeskal finrivet
300 g potatis(ar) fast t ex bintje
200 g palsternacka(or)
1 kokosgrädde (4 dl)
1.5 msk curry röd ca
2 tsk kycklingfond, koncentrerad
1 st päron stort smakrikt
6 st salladslök(ar)
2 msk fisksås
3 dl thaibasilika plockade blad
1 msk pressad lime
1 msk ljust muscovadoråsocker
ris nykokt
gröna bönor
Beskrivning
1. Putsa karrén och skär i småbitar Blanda med soja, ingefära och finrivet limeskal. Låt marinera i minst 1/2 timme.
2. Skala potatis och palsternacka. Skär i centimetertjocka skivor.
3. Rör om i burken med kokosgrädde så blandningen blir slät. Hetta upp 2/3 av kokosgrädden med röd curry och kycklingfond i en kastrull. Vänd ner köttbitarna 1/3 i taget och låt grytan sjuda upp mellan. Låt puttra ca 8 minuter.
4. Vänd ner potatisen och palsternackan. Slå på vatten så att det nästan täcker och låt koka upp.
5. Låt puttra under lock tills köttet börjar bli mört och potatisen mjuk, ca 10–12 minuter.
6. Skala päronet och skär i bitar lika stora som potatis och palsternacka. Skiva salladslöken tunt på snedden. Vänd ner päron, resten av kokosgrädden, fisksås, salladslök och basilikablad. Låt puttra i ytterligare någon minut.
7. Smaka av noga med en aning röd curry, lime och socker. Mer limeskal? Kanske lite mer fisksås för sälta och must.
Receptet kommer från "Ditt nya skafferi” (Damm förlag) av Lisa Förare Winbladh
Foto Daniel Herzell
2. Skala potatis och palsternacka. Skär i centimetertjocka skivor.
3. Rör om i burken med kokosgrädde så blandningen blir slät. Hetta upp 2/3 av kokosgrädden med röd curry och kycklingfond i en kastrull. Vänd ner köttbitarna 1/3 i taget och låt grytan sjuda upp mellan. Låt puttra ca 8 minuter.
4. Vänd ner potatisen och palsternackan. Slå på vatten så att det nästan täcker och låt koka upp.
5. Låt puttra under lock tills köttet börjar bli mört och potatisen mjuk, ca 10–12 minuter.
6. Skala päronet och skär i bitar lika stora som potatis och palsternacka. Skiva salladslöken tunt på snedden. Vänd ner päron, resten av kokosgrädden, fisksås, salladslök och basilikablad. Låt puttra i ytterligare någon minut.
7. Smaka av noga med en aning röd curry, lime och socker. Mer limeskal? Kanske lite mer fisksås för sälta och must.
Receptet kommer från "Ditt nya skafferi” (Damm förlag) av Lisa Förare Winbladh
Foto Daniel Herzell
Visningar: 570
Inlagt 2013-02-17 20:34:25