Receptbeskrivning
Indisk daal med kål- och morotssallad
Ingredienser
för
gryta
1 st gul lök(ar) 0.5 st purjolök(ar)
2 st vitlöksklyftor
1 msk ingefära färsk
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin, malen
0.5 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk kanel
3 msk rapsolja
1 msk smör
2 msk tomatpuré
3 tsk honung
200 g röda linser
6 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong eller tärningar
0.5 koriander
salt
0.5 st salladskål
flingsalt
tillbehör
4 prt ris
mango chutney
Beskrivning
1. Koka ris enligt anvisning på paketet.
2. Daal: Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och strimla purjolöken.
3. Blanda samman garam masala, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och kanel i en liten skål.
4. Värm en stor kastrull eller gryta med rapsoljan och smöret. Fräs lök- och ingefärshacket tillsammans med kryddorna i 1 min under omrörning. Tillsätt tomatpuré och honung och fräs runt under omrörning ca 20 sek.
5. Tillsätt linser, vatten och buljong. Skölj och skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt till grytan. Rör om och låt grytan småkoka i ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med lite salt.
6. Sallad: Strimla kinakålen och skala och riv morötterna. Blanda med lite olja och vinäger och strö över lite flingsalt.
7. Grovhacka koriandern och strö över den klara grytan. Servera med sallad, ris och ev mango chutney.
Näringsvärde:
534 KCAL
16 gram protein
17 gram fett
70 gram kolhydrater
Recept: Mari Bergman
Foto: Linnea Swärd
2. Daal: Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och strimla purjolöken.
3. Blanda samman garam masala, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och kanel i en liten skål.
4. Värm en stor kastrull eller gryta med rapsoljan och smöret. Fräs lök- och ingefärshacket tillsammans med kryddorna i 1 min under omrörning. Tillsätt tomatpuré och honung och fräs runt under omrörning ca 20 sek.
5. Tillsätt linser, vatten och buljong. Skölj och skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt till grytan. Rör om och låt grytan småkoka i ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med lite salt.
6. Sallad: Strimla kinakålen och skala och riv morötterna. Blanda med lite olja och vinäger och strö över lite flingsalt.
7. Grovhacka koriandern och strö över den klara grytan. Servera med sallad, ris och ev mango chutney.
Näringsvärde:
534 KCAL
16 gram protein
17 gram fett
70 gram kolhydrater
Recept: Mari Bergman
Foto: Linnea Swärd
Visningar: 493
Inlagt 2013-02-23 16:27:13

