Receptbeskrivning

Boeuf Bourguignon

Ingredienser för
1.5 kg nötkött, högrev eller ytterlår eller fransyska
2 msk smör&rapsolja
2 st morot
2 st gul lök(ar)
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin ca
5 dl köttbuljong ca (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0.5 tsk timjan torkad eller några kvistar färsk
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyfta(or) ca
20 st steklök ca
400 g champinjoner (helst små)
2 bacon


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
8 - 10 portioner

1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

6. Skala under tiden smålökarna. Fräs dem i smör, häll på en skvätt vatten och koka dem mjuka.

7. Dela champinjonerna om de är stora och bryn dem. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.

8. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med pressad potatis, ris eller pastafjärilar.

Text: Ingrid Eriksson


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 363
Inlagt 2013-02-26 16:21:06