Receptbeskrivning
Kanelsnurror eller gifflar
Ingredienser
för
0.5 pkt jäst (à 50 g)
75 g smör eller margarin
2.5 dl mjölk
0.5 dl socker
1 krm salt
6 dl vetemjöl (6 dl = 360 g)
0.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel
75 g smör eller margarin
2.5 dl mjölk
0.5 dl socker
1 krm salt
6 dl vetemjöl (6 dl = 360 g)
fyllning
100 g smör eller margarin 0.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel
Beskrivning
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37°C. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den, eventuellt med resterande mjöl.
a) Snurror: Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllning och rulla ihop degen. Skär varje rulle i bitar. Lägg dem på bakplåtspapper eller i pappersformar.
b) Gifflar: Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 24 cm i diameter. Skär eller sporra ut varje del till 6 eller 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop dem från den breda sidan. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda dem mitt i ugnen 6 - 8 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
För alla
Innehåller gluten, laktos och mjölk.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölk.
Gör mjölkfritt: välj mjölkfritt margarin och soja- eller havrebaserat mjölkalternativ.
Visningar: 548
Inlagt 2013-02-27 06:25:30

