Receptbeskrivning

Jordgubbsmousse och chokladtårta

Ingredienser för
110 g smör
2.25 dl strösocker
1 msk sirap
2 st ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
1.5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 st dubbeldaim (à 56 g)
5 st gelatinblad
0.5 l jordgubbar
3 st äggula(or)
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
1 l jordgubbar


  30 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.

6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Visningar: 212
Inlagt 2012-01-17 06:47:30