Receptbeskrivning

Profiteroles med kastanjekräm

Ingredienser för
2.5 dl vatten
0.5 tsk salt
100 g smör
1 msk socker
2.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg
hallon till garnering
kastanjekräm
1 st vaniljstång
0.5 dl mjölk (3 %)
3 msk sötad kastanjepuré
3 msk socker
3 st äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
chokladsås
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 msk honung


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 200°C.

Koka upp vatten salt, smör och socker i en kastrull så att smöret smälter. Tillsätt mjölet lite i taget, rör om kraftigt. Koka massan tills den släpper kastrullens botten och kanter. Ta från värmen och låt svalna något.

Tillsätt vaniljsockret. Rör i äggen, ett i taget. Klicka ut smeten till 20 bollar fördelade på 2 bakpappersklädda plåtar (för 20 bollar). Grädda varje plåt mitt i ugnen 20–25 minuter, tills bollarna fått fin färg.

Stick ett hål med en kniv i nedre sidan av varje boll så att ångan kan pysa ut. Låt svalna helt på galler.

Kastanjekräm:
Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Värm mjölken försiktigt i en kastrull och rör ner kastanje puré, vaniljfrön och -stång. Ta från värmen.

Vispa socker och äggulor riktigt fluffigt i en bunke. Vispa i potatismjöl och vetemjöl. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och vispa runt. Häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda försiktigt några minuter under omrörning tills det tjocknat. Ta upp stången och låt krämen svalna helt.

Vispa grädden fast. Vänd försiktigt ner den i kastanjekrämen. Fyll en spritspåse med krämen och spritsa i hålet på varje boll. Lägg upp på ett fat. Låt stå i kylen tills chokladsåsen hälls på.

Chokladsås:
Bryt chokladen i bitar. Smält den i en kastrull på svag värme tillsammans med grädden. Rör i kakao och honung. Häll chokladsåsen över profiterolesen, garnera med hallon och servera genast.

Visningar: 521
Inlagt 2013-08-29 21:29:39