Receptbeskrivning
Krämig svamppasta
Ingredienser
för
400 g svamp (t ex kantareller, karljohanssvamp och
400 g pasta (t ex strozzapreti)
1 st purjolök
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk timjan
250 g färsk bladspenat
2 dl finriven parmesanost
4 msk smör
0.5 tsk salt
flingsalt
nymalen svartpeppar
400 g pasta (t ex strozzapreti)
1 st purjolök
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk finhackad färsk timjan
250 g färsk bladspenat
2 dl finriven parmesanost
4 msk smör
0.5 tsk salt
flingsalt
nymalen svartpeppar
Beskrivning
Ansa och skiva svampen. Fräs den i hälften av smöret i en stor stekpanna tills vätskan ångat bort. Krydda svampen med tsk salt och lägg åt sidan.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i resten av smöret i stekpannan någon minut. Tillsätt vinet och låt koka ner tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och timjan. Låt småkoka 3–5 minuter.
Lägg spenaten på såsen, ta pannan från värmen och låt spenaten »ångkoka« någon minut.
Häll av pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet (för 4 port). Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och parmesan i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Strö över flingsalt och mal över peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i resten av smöret i stekpannan någon minut. Tillsätt vinet och låt koka ner tills cirka hälften återstår. Tillsätt grädde och timjan. Låt småkoka 3–5 minuter.
Lägg spenaten på såsen, ta pannan från värmen och låt spenaten »ångkoka« någon minut.
Häll av pastan men spara ca 2 dl av pastavattnet (för 4 port). Blanda ihop pasta, pastavatten, sås, svamp och parmesan i pastakastrullen. Rör ihop över varm spisplatta så att allt blir varmt och såsen »klibbar« fast på pastan, ca 1 minut. Strö över flingsalt och mal över peppar.
Visningar: 1002
Inlagt 2013-08-29 19:25:36

