Receptbeskrivning

Knäckig äppelpudding med apelsin (glutenfri)

Ingredienser för
3 dl vispgrädde
0.5 st vaniljstång
1.5 dl mjölk (3 %)
1 st kanelstång
finrivet skal av 1/2 citron
finrivet skal av 1/2 apelsin
2 st små äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
4 st äggulor
1 dl socker att vispa med äggulorna
Till servering
2 msk socker
2 msk rårörsocker eller rårörsocker
vaniljglass
kanel
2 msk socker


  100 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 150°C.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädde och mjölk med vaniljfrön, vaniljstång, kanelstång samt citron- och apelsinskal i en kastrull. Ta från värmen och låt stå 20 minuter.

Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Vispa äggulor och socker pösigt. Sila ner gräddblandningen lite i taget i äggvispet under omrörning. Häll smeten i ugnssäkra portionsformar eller koppar (à ca 1 1/2 dl per portion). Lägg 4–5 äppelklyftor i varje.

Ställ formarna i en ugnssäker form fylld med vatten (vattenbad). Grädda mitt i ugnen ca 60 minuter, tills smeten blivit dallrig. Låt stelna i kylen minst 3 timmar.

Vid servering:
Sätt ugnen på 250°C, grill. Blanda socker och rå-/rörsocker. Strö sockerblandningen över formarna. Ställ dem högt upp i ugnen, men låt ugnsluckan vara lite öppen.

Låt stå tills sockret smält och fått fin färg. Passa noga så det inte bränns. Eller bränn av sockret med gasbrännare. Servera puddingen med en kula vaniljglass. Strö över lite kanel på glassen.

Visningar: 139
Inlagt 2013-08-29 21:14:04