Receptbeskrivning

Påsktårta

Ingredienser för
Tårtbotten
4 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
3/4 dl färskpressad apelsinjuice
250 g frysta, tinade hallon
smör och ströbröd till formen
chokladkräm
200 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
citronkräm
4 st äggulor
1 dl socker
1 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
0.5 dl färskpressad citronjuice
75 g smör
Garnering
marsipanfigurer, strössel, färgad kristyr t


  120 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Tårtbottnen:
Sätt ugnen på 175ºC.

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Sikta ner i äggblandningen och vänd runt tills allt blandats. Häll smeten i formen.

Grädda på nedersta falsen ca 30 minuter, kontrollera med provsticka. Låt kakan svalna helt.

Chokladkräm:
Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna något. Rör i chokladen och låt smälta. Låt svalna. Ställ krämen i kylen ca 1 timme så att den tjocknar och blir lättare att breda på.

Citronkräm:
Lägg allt utom smör i en kastrull. Vispa och sjud tills krämen tjocknar, den får inte koka! Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret i bitar. Låt kallna.

Mosa hallonen. Ta kakan ur formen. Skär den i tre delar. Skeda över apelsinjuice på varje del. Bred citronkräm på den understa bottnen. Lägg på en botten och fördela de mosade hallonen över. Lägg på den sista bottnen.

Bred chokladkrämen över tårtan och på sidorna. Ställ svalt och garnera tårtan före servering.

Visningar: 119
Inlagt 2013-08-29 20:56:40