Receptbeskrivning

Lax asian style med broccoli, lime och cashewnötter

Ingredienser för
1 kg laxfilé i bit med skinn
2 msk sesamfrön
2 st broccoli (à 250 g)
2 st lime
1 st röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl rostade cashewnötter
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm peppar
Glaze
2 dl sweet chilisås
2 dl teriyakisås
1 st röd chilifrukt (urkärnad och finhackad)
1 st pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad koriander (1 dl motsvarar ca 1 kruka)
1.5 msk finhackad ingefära
finrivet skal av 1 lime
2 msk färskpressad limejuice
1 tsk torkade, smulade kaffir limeblad


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 150°C.

Glaze:
Rör ihop sweet chilisås, teriyakisås, chilifrukt, pressad vitlöksklyfta, hackad koriander, finhackad ingefära, finrivet skal av lime, färskpressad limejuice och torkade, smulade kaffir limeblad.

Krydda laxen med salt och peppar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt. Fördela 1/4 av glazen över laxen. Ställ mitt i ugnen 20–25 minuter.

Rosta sesamfröna i en torr och het stekpanna.

Skär 1/2 av limen i tunna skivor. Skär chili i tunna skivor. Skär broccolin i buketter. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Blanda med finrivet skal av resterande lime och olja.

Ta ut laxen. Garnera med sesamfrön, limeskivor, chili och koriander. Servera med broccoli, cashewnötter och resten av glazen vid sidan om. Basmatiris smakar gott till.

Visningar: 345
Inlagt 2013-08-29 20:42:47