Receptbeskrivning

Vetebullar - grundrecept och smaktips

Ingredienser för
5 dl mjölk
50 g jäst
1200 g vetemjöl special
200 g socker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
200 g smör


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker salt och vetemjöl

2. Tillsätt smöret och arbeta in det i degen. Arbeta degen väl tills den är smidig, gärna 10-15 minuter med en degblandarmaskin. Låt jäsa till dubbel storlek. Kavla och baka ut bullar med valfri fyllning (utbakning, se nedan).

3. Jäs bullarna under bakduk i mellan 30 minuter och 1 timme – prova och tryck lite i kanten på en bulle – om den återtar sin form så har den jäst färdigt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandelflagor.

4. Grädda bullarna i 225 grader i ca 5-10 minuter.


En deg – sex olika bullar av Björn Romani, Systrarna Anderssons Hembageri i Stockholm:

Smörbullar: Kavla ut degen. Rör ihop lika mycket smör och socker, smaksätt med ca en tesked vaniljsocker. Bre på degplattan, rulla ihop och skär i bitar. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan du gräddar.

Pistagebullar: Kavla ut degen. Blanda ihop mandelmassa med lite vatten och smör tills den får en bredbar konsistens, tillsätt några droppar pistagearom eller pistageessens och blanda väl. Bre på degplattan, rulla ihop och skär i bitar. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan du gräddar.

Stefanos favorit (äppelbullar): Kavla inte degen som vanligt, gör istället platta rundlar. Klicka lite smörfyllning (se ovan) på varje rundel, toppa med en klick äppelmos och strö lite kanel över. Vik ihop som en pirog, pensla med uppvispat ägg och grädda. När de kommer ut från ugnen: pensla med smör och vänd i strösocker.

Vaniljbullar: Gör en tjock marsánkräm. Kavla inte ut degen utan gör runda bullar som får jäsa. När de har jäst klart: tryck ett grop i mitten av bullen och fyll med kräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda. När de kommer ut från ugnen: pensla med smör och vänd i strösocker eller strö över pärlsocker.

Vallonbullar: Kavla inte ut degen utan gör runda bullar som får jäsa. Rör ihop lika mycket smör och socker, smaksätt med ca en tesked vaniljsocker. När bullarna har jäst klart: tryck ett grop i mitten av bullen och fyll med smörkrämen. Pensla med uppvispat ägg, strö över flagad mandel och grädda.

Visningar: 1209
Inlagt 2012-01-18 16:57:17