Receptbeskrivning

Chokladbomb med hallonfrosting

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Kakan:

Kan göras i muffinsformar, för färdiga portionsbitar som sedan delas i två lager. Skär av toppen av muffinsen för att få två utseendemässigt lika delar.
Eller servera som en stor kaka (grädda två lager för att lättare bygga kakan efter gräddning)

0,8 dl quinoa, okokt
2 dl vatten
4 msk mjölk
1 ägg
2 äggvitor
0,5 tsk vaniljpulver
(knappt) 1 dl smält kokosolja
1,8 dl socker/sötning (brunt)
1,2 dl kakao
0,75 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk havssalt

Frosting:
1 liten burk fullfet kokosmjölk (165 ml)
4 msk agavesirap
2,5 tsk arrowrot
0,5 msk vatten
ca 1 dl smält kokosolja (för konsistens när det stelnar)
0,5 tsk vaniljpulver
4 msk hallon (tinade om frysta)

Om du får en för lös frosting, se till att ha ett paket cream cheese hemma. Blanda då ut frostingen med det tills önskad konsistens uppnås. Låt stå kallt innan “bakelse-byggande”.

Gör såhär:
Börja med frostingen : i en medelstor kastrull, kombinera kokosmjölk och agave. Koka på medelvärme, vispa kontinuerligt tills det kommer till att koka.

Under tiden, i en liten skål, blanda arrowrot och vatten. Lägg till i kastrullen och fortsätt att vispa frostingen tills den tjocknat (ca 1 minut). Ta bort från värmen och tillsätt långsamt kokosolja. Häll sedan frosting-blandningen, vaniljpulver och hallon i en mixer. Mixa tills du har en slät smet, häll smeten i en glas-burk och låt svalna på diskbänken innan du ställer in den i kylskåpet för att “frosta till sig” helt. Ca 2 timmar.

Sen går du över till kakan. I en medelstor kastrull, koka upp quinoa och vatten under lock. När den kokat upp, sänk värmen direkt och låt sjuda i 10 minuter. Ta bort från värmen (fortfarande täckt) och låt stå i 10 minuter till. “Fluffa” med gaffel och ställ åt sidan. Under tiden, värm ugnen till 175 grader.

Mixa mjölk och ägg. Tillsätt den kokta quinoan (det borde vara knappa 3 dl), och kokosolja. Blanda så gott det går, quinoan ska helst “försvinna”.

I en stor skål, vispa ihop socker/sötning, kakaopulver, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt.
Tillsätt innehållet i mixern och blanda med en stavmixer eller stor slev. Om du gör en stor kaka, dela upp smeten jämnt mellan de två formarna (som du fettat och klätt med bakplåtspapper) och grädda i mitten av ugnen i nånstans mellan 30-50 minuter.
Testa som vanligt med tandpetare, den ska inte vara kladdig.
Gör du muffins, som jag gjorde, räcker 13 minuter (plusminus beroende på ugn).
Låt kak-bottnen svalna helt innan du antingen skär lager av dina muffins, eller bara bygger kaka. Jag gjorde kakan på morgonen och byggde först efter middagen.
Då vispade jag upp lika delar frosting och cream cheese, bredde på ett lager mellan chokladkakorna, och så runt hela kalaset, givetvis. Toppade gjorde jag med hallon som jag mosat med en gaffel.

Visningar: 254
Inlagt 2013-03-22 18:07:10