Receptbeskrivning

Pecan/caramel blondies

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
1,5 dl mjölk
1,5 msk chiafrön

1,2 dl havregryn
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/8 tsk salt

5 msk osötat äppelmos
2-3 dl (en normal konservburk á 240 g avrunna) kikärtor
0,5 msk kokosolja utan smak (eller någon annan neutral olja)
4 msk kokossocker (eller annat brunt socker)
2 msk socker eller motsvarande sötning
0,5 tsk agavesirap
1/2-1 tsk vaniljpulver

30 g pekannötter

Gör såhär:
1. Värm ugnen till 175 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Häll av och skölj kikärtorna noga. För att minska risken för “smak” kan du (och ja, det tar lite tid – men är så värt det!) skala dem. Det yttersta skalet lossnar lätt när kikärterna är sköljda. En i taget, så säger det plopp, och du har kikärta i ena handen och ett tunt skal i andra. Skölj dem sedan igen och låt rinna av.
2. I ett litet glas, värm mjölken tills varm (ca 30 sek). Rör i chiafrön och ställ åt sidan så det “gelé:ar ihop sig”. Chiafrön sväller och bildar en geléliknande hinna runt sig, så det mesta av mjölken kommer “försvinna”.
3. Mixa havre till ett grovt mjöl. Häll mjölet i en separat liten skål och rör ner bakpulver, bikarbonat och salt.
4. Mixa sedan äppelmos, kikärtor, kokosolja och chiafrön-gelblandning tills du har en jämn smet.
5. I en medelstor skål, rör ihop socker, agavesirap och vaniljpulver. Rör ner den blöta blandningen, blanda, och vänd sedan ner havremjölsblandningen och nötterna också.
6. Fördela smeten i två lika stora “kakor” på den bakplåtspappersklädda plåten, bre ev. ut så de blir jämn-tjocka och får någorlunda raka kanter. Grädda i ugnen i 25-30 min. Låt svalna efter gräddning i ungefär en timme, innan du skär kakorna i 8-10 stycken härligt söta, lagom kladdiga blondies med pecan-krisp.

Frostingen gör du enkelt med lika delar cream cheese och kvarg, och sötning efter smak.
Sedan ringlade jag över kola-sås (Finns här på M&M), och lite hackade pekannötter.

Visningar: 151
Inlagt 2013-03-22 18:29:07