Receptbeskrivning
Per Morbergs lammstek med potatisgratäng
Ingredienser
för
1 kg lammstek
3 st vitlöksklyftor, delade
2 msk färsk rosmarin, hackad
2 msk färsk timjan, hackad
salt och svartpeppar
st citron, pressad
smör till stekning
1 kg potatis av mjölig sort
2.5 dl mjölk
2.5 dl vispgrädde
1 st gul lök
0.5 st purjolök
3 st vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
hackad gräslök till garnering
haricot verts
3 st vitlöksklyftor, delade
2 msk färsk rosmarin, hackad
2 msk färsk timjan, hackad
salt och svartpeppar
st citron, pressad
smör till stekning
1 kg potatis av mjölig sort
2.5 dl mjölk
2.5 dl vispgrädde
1 st gul lök
0.5 st purjolök
3 st vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
hackad gräslök till garnering
haricot verts
Beskrivning
1. Per Morbergs lammstekVärm ugnen till 175 grader.
2. Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i din lammstek med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron.
3. Bryn lammsteken i smör och se till att den får färg på alla sidor.
4. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
5. Stek tills termometern visar 62–65 grader, ungerfär 60–80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen.
6. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts.
7. PotatisgratängVärm ugnen till 200 grader.
8. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.
9. Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
10. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
2. Gör 5–7 ca 10 cm djupa hål i din lammstek med ett brynstål. Proppa hålen fulla med vitlök, rosmarin och timjan. Gnid in steken i salt och peppar, örter och eventuellt citron.
3. Bryn lammsteken i smör och se till att den får färg på alla sidor.
4. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg steken på ett galler. Ställ in den i ugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
5. Stek tills termometern visar 62–65 grader, ungerfär 60–80 minuter. Lamm får gärna vara rosa inuti. Ös lammsteken några gånger med skyn under stekningen.
6. Servera med potatisgratäng och kokta haricots verts.
7. PotatisgratängVärm ugnen till 200 grader.
8. Skala och skär potatisen i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem halvmjuka i grädde och mjölk, 5–10 minuter.
9. Skala och hacka lök, skölj och hacka purjolök. Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
10. Häll blandningen i en smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i 30–40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
Visningar: 538
Inlagt 2013-03-25 06:04:36