Receptbeskrivning
Boston cream pie - vaniljfylld kaka
Ingredienser
för
125 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
2.5 dl mjölk
4 st ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång, urskrapad (alt. 0.5 tsk bourbon
1 dl strösocker
4 st äggulor
250 g vit blockchoklad, hackad
0.75 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2.5 dl mjölk
4 st ägg
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
3 dl vispgrädde
1 st vaniljstång, urskrapad (alt. 0.5 tsk bourbon
1 dl strösocker
4 st äggulor
250 g vit blockchoklad, hackad
0.75 dl vispgrädde
Beskrivning
1. SockerkakaSätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter.
3. Vispa smör och socker poröst.
4. Häll i mjölken, lite i taget medan du vispar.
5. Knäck i äggen, ett i taget och blanda väl.
6. Rör samman alla torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet.
7. Häll den i formen och grädda ett steg från nedersta falsen i en och en halv timme tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Lägg på folie om den blir för mörk.
8. Låt kakan svalna helt.
9. VaniljkrämGör vaniljkräm genom att koka upp grädde med vanilj och socker. Om du använder vaniljstång kan du låta den delade stången koka med. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 minuter.
10. Ta upp eventuell vaniljstång och släng den.
11. Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna.
12. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då koagulerar äggen!
13. Låt svalna i kallvattenbad.
14. Vit chokladglasyrGör glasyren genom att hetta upp grädden och smälta chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr.
15. Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. Servera genast.
2. Smörj och bröa en med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter.
3. Vispa smör och socker poröst.
4. Häll i mjölken, lite i taget medan du vispar.
5. Knäck i äggen, ett i taget och blanda väl.
6. Rör samman alla torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet.
7. Häll den i formen och grädda ett steg från nedersta falsen i en och en halv timme tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Lägg på folie om den blir för mörk.
8. Låt kakan svalna helt.
9. VaniljkrämGör vaniljkräm genom att koka upp grädde med vanilj och socker. Om du använder vaniljstång kan du låta den delade stången koka med. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 minuter.
10. Ta upp eventuell vaniljstång och släng den.
11. Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna.
12. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då koagulerar äggen!
13. Låt svalna i kallvattenbad.
14. Vit chokladglasyrGör glasyren genom att hetta upp grädden och smälta chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr.
15. Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. Servera genast.
Visningar: 897
Inlagt 2013-03-29 14:17:35

