Receptbeskrivning

Mercimek köftesi

Ingredienser för
4 dl vatten, beroende på val av linser
2 dl ekologiska linser
0.75 st buljongtärning
1.5 dl finmalen bulgur
0.5 dl olivolja
1 st gul lök, hackad
1 msk pul biber (turkisk torkad chili)
1 bladpersilja
1 dl tomatpuré
0.5 dl vatten
1.5 msk malen spiskummin
salt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Koka upp vatten och tillsätt buljongtärningen, när denna löst upp häller du i linserna.
2. Koka på låg värme tills linserna kokat sönder och du har en grötig smet.
3. Tillsätt sedan bulgur och rör om, låt stå under lock medan du förbereder tomatsåsen.
4. Fräs på löken i olivolja i 4 minuter tillsammans med pul biber.
5. När löken blivit mjuk adderar du övriga ingredienser och blandar tills du har en jämn sås.
6. När den är klar häller du ner det i linserna och rör om tills du har en jämnfärgad smet.
7. Blir smeten för lös för att göra bullar av så låt den svalna utan lock så avdunstar en del vätska, låt den annars svalna under lock.
8. När smeten är sval nog att hantera tar du tillräckligt i handen för att göra en ca 6 cm lång och 2 cm bred linsbulle.
9. Krama den med en hand, och låt dem gärna bli ojämna med synliga "fingeravtryck". I Turkiet är handgjort en kvalitetsstämpel.

Visningar: 532
Inlagt 2013-03-30 08:57:02