Receptbeskrivning

Helstekt oxfilé med portvinssås

Ingredienser för
1.2 kg oxfilé, hel (steksnöre)
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör
2 st schalottenlökar
1 msk smör
0.5 dl balsamvinäger
3 dl portvin, rött
0.5 dl oxfond med rödvin, konc (bong)
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 st timjan, kvist eller 1 krm torkad timjan
3 msk svartvinbärsgelé, eller äppelmos
2 tsk maizena majsstärkelse
1 msk smör
150 g sockerärter
5 st salladslökar
1 msk smör


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken ca 2 min så att den blir mjuk.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.
4.  Oxfilé: Sätt ugnen på 200°. Bind om oxfilén med steksnöre några varv så att den får en jämn, rund form.
5.  Salta och peppra filén runtom. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén på hög värme så att den får färg runtom. Lägg över den i en ugnssäker form.
6. Stick in en köttermometer så att spetsen ligger i mitten av filén. Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 55°, ca 20 min. Ta ut och låt filén vila ca 5 min.
7. Grönsaker: Skär sockerärterna på längden och skär salladslökarna i sneda bitar. Stek dem snabbt i en stekpanna med smör ca 1 minut.
8. Klipp bort steksnöret på oxfilén och skär den i skivor. Värm såsen med en klick smör så att den blir blank och fin. Servera på varma tallrikar med gratäng, portvinssås och grönsaker.

Visningar: 1217
Inlagt 2013-04-13 18:16:34