Receptbeskrivning
Helstekt oxfilé med portvinssås
M F via AlltomMat.se
Ingredienser
för
1.2 kg oxfilé, hel (steksnöre)
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör
2 st schalottenlökar
1 msk smör
0.5 dl balsamvinäger
3 dl portvin, rött
0.5 dl oxfond med rödvin, konc (bong)
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 st timjan, kvist eller 1 krm torkad timjan
3 msk svartvinbärsgelé, eller äppelmos
2 tsk maizena majsstärkelse
1 msk smör
150 g sockerärter
5 st salladslökar
1 msk smör
1.5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk smör
2 st schalottenlökar
1 msk smör
0.5 dl balsamvinäger
3 dl portvin, rött
0.5 dl oxfond med rödvin, konc (bong)
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 st timjan, kvist eller 1 krm torkad timjan
3 msk svartvinbärsgelé, eller äppelmos
2 tsk maizena majsstärkelse
1 msk smör
150 g sockerärter
5 st salladslökar
1 msk smör
Beskrivning
1. Sås: Skala och finhacka löken. Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken ca 2 min så att den blir mjuk.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.
4. Oxfilé: Sätt ugnen på 200°. Bind om oxfilén med steksnöre några varv så att den får en jämn, rund form.
5. Salta och peppra filén runtom. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén på hög värme så att den får färg runtom. Lägg över den i en ugnssäker form.
6. Stick in en köttermometer så att spetsen ligger i mitten av filén. Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 55°, ca 20 min. Ta ut och låt filén vila ca 5 min.
7. Grönsaker: Skär sockerärterna på längden och skär salladslökarna i sneda bitar. Stek dem snabbt i en stekpanna med smör ca 1 minut.
8. Klipp bort steksnöret på oxfilén och skär den i skivor. Värm såsen med en klick smör så att den blir blank och fin. Servera på varma tallrikar med gratäng, portvinssås och grönsaker.
2. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4 dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller genom silduk.
3. Hetta upp såsen i en kastrull. Smaka av med gelé eller äppelmos. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen. Koka upp.
4. Oxfilé: Sätt ugnen på 200°. Bind om oxfilén med steksnöre några varv så att den får en jämn, rund form.
5. Salta och peppra filén runtom. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén på hög värme så att den får färg runtom. Lägg över den i en ugnssäker form.
6. Stick in en köttermometer så att spetsen ligger i mitten av filén. Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 55°, ca 20 min. Ta ut och låt filén vila ca 5 min.
7. Grönsaker: Skär sockerärterna på längden och skär salladslökarna i sneda bitar. Stek dem snabbt i en stekpanna med smör ca 1 minut.
8. Klipp bort steksnöret på oxfilén och skär den i skivor. Värm såsen med en klick smör så att den blir blank och fin. Servera på varma tallrikar med gratäng, portvinssås och grönsaker.
Visningar: 1325
Inlagt 2013-04-13 18:16:34

