Receptbeskrivning

Parmalindad oxfilé med svampkräm och balsamvinägersås

Ingredienser för
1 kg oxfilé
8 parmaskinka skivor
2 msk smör
2 tsk salt
tsk grovmalen svartpeppar
> svampkräm:
3 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
200 g svamp (karl johan, kantareller eller champinjoner)
1 msk smör
2 dl crème fraîche
1 tsk soja
1 tsk salt
1 krm peppar
> balsamvinägersås:
2 st schalottenlökar
2 msk smör
3 msk socker
2 krm grovmalen svartpeppar
4 dl vatten
1 dl koncentrerad kalvfond
1 dl balsamvinäger
2 msk soja
3 msk redning för mörka såser
svampkräm:


  40 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Svamkräm
Skala och finhacka lök, vitlök och svamp. Fräs sedan i smör i kastrull tills all vätska kokat in. Låt kallna.
Vispa crème fraîchen riktigt fast, gärna med elvisp. Vänd i svampfräset och smaksätt med soja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Balsamvinägersås
Finhacka lök och fräs i hälften av smöret. Tillsätt socker och peppar och låt fräsa tills sockret smält och börjar bli brunt.
Häll på vatten, fond, balsamvinäger och soja. Låt koka utan lock ca 10 min.
Vispa i redningen, låt koka 1 minut och rör esdan i resten av smöret.

Oxfilé
Putsa och skär i tjocka skivor (samma antal som portioner). Linda parmaskinka runt om och fäst med tandpetare. Bryn köttet runt om i stekpanna, krydda med salt och peppar.
Ställ köttet på ett ungssäkert fat, tillaga i 225º i ca 10-15 min beroende på önskad stekning.

Servera oxfilén toppad med svamkräm, med sås och klyft- eller hasselbackspotatis samt en sallad.

Visningar: 438
Inlagt 2013-04-03 16:21:13