Receptbeskrivning

Brylépudding

Ingredienser för
5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
5 st äggula(or)
1 dl socker


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Steg 1
Lägg grädde och den skårade vaniljstången i en kastrull på svag värme. Låt grädden sjuda 3 minuter och sedan stå i 20 minuter så att grädden tar smak av vaniljstången.



Steg 2
Tillsätt äggula och 3 matskedar socker och rör om på svag värme tills blandningen tjocknat så att den fastnar på baksidan av en sked. Ta vaniljstången från äggkrämen.



Steg 3
Fördela smeten i fyra ramekinformar* (1 1/4 dl). Ställ ramekinformarna i en långpanna och fyll den till hälften med vatten. Grädda i 175 grader i 20 minuter eller tills äggkrämen har stelnat.



Steg 4
Lyft ur remekinformarna från långpannan och låt svalna. Ställ ramekinformarna i en långpanna och strö över 3/4 dl socker. Lägg iskuber runt formarna och ställ långpannan i ugnen eller under en het grill i en minut eller tills sockret smält och är gyllenbrunt.

Variationer:

Brylépudding med kanel
Tillsätt 2 kanelstänger till grädden med vaniljstången. Ta bort kanelstängerna när du tar bort vaniljstången.

Brylépudding med lime och kokos
Tillsätt 4 stora bitar limeskal och 3/4 dl riven kokos till grädden med vaniljstången. Sila grädden genom en finmaskig sil när du tar bort vaniljstången.

Brylépudding med citron och lagerblad
Tillsätt 4 bitar citronskal och 3 lagerblad till grädden med vaniljstången. Ta bort citronskal och lagerblad när du tar bort vaniljstången.

*Små, ungsfasta porslinskålar som används vid tillagning av suffléer och liknande.

Visningar: 166
Inlagt 2013-04-06 13:52:43