Receptbeskrivning
Lammgryta med aprikoser och mandel
Ingredienser
för
700 g benfritt lammkött, t ex av steken
olivolja
salt och nymalen peppar
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 selleri
1.5 tsk malen spiskummin
0.5 tsk korianderfrön, nystötta
1 (0.5 g) saffran
2 tsk paprikapulver
1 st kanelstång
1.5 msk ingefära, färskriven
1.5 msk kalvfond från flaska
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser
1 dl mandel, skållad och skalad
1 msk citronsaft, pressad
1 tsk harissa
4 msk koriander, hackad
couscous
olivolja
salt och nymalen peppar
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 selleri
1.5 tsk malen spiskummin
0.5 tsk korianderfrön, nystötta
1 (0.5 g) saffran
2 tsk paprikapulver
1 st kanelstång
1.5 msk ingefära, färskriven
1.5 msk kalvfond från flaska
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser
1 dl mandel, skållad och skalad
1 msk citronsaft, pressad
1 tsk harissa
4 msk koriander, hackad
couscous
Beskrivning
1. Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan.
2. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten sund.
3. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
4. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
5. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel.
2. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten sund.
3. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
4. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
5. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel.
Visningar: 577
Inlagt 2013-09-27 14:49:59