Receptbeskrivning

Lammgryta med aprikoser och mandel

Ingredienser för
700 g benfritt lammkött, t ex av steken
olivolja
salt och nymalen peppar
1 st gul lök
3 st vitlöksklyftor
2 selleri
1.5 tsk malen spiskummin
0.5 tsk korianderfrön, nystötta
1 (0.5 g) saffran
2 tsk paprikapulver
1 st kanelstång
1.5 msk ingefära, färskriven
1.5 msk kalvfond från flaska
5 dl vatten
150 g torkade aprikoser
1 dl mandel, skållad och skalad
1 msk citronsaft, pressad
1 tsk harissa
4 msk koriander, hackad
couscous


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skär köttet i mindre bitar, cirka 3 x 3 centimeter. Bryn det i omgångar i olivolja i en stekpanna. Salta och peppra och ställ åt sidan.
2. Hacka lök och vitlök och strimla sellerin. Fräs det i olivolja i en gryta utan att det tar färg. Strö över kryddorna och låt dem fräsa med en liten sund.
3. Lägg köttet i grytan, tillsätt fond och vatten och koka på svag värme under lock cirka 1 timme. Rör någon gång under tiden.
4. Blötlägg aprikoserna i hett vatten 10 minuter. Låt dem rinna av. Rosta mandeln i en torr och het stekpanna.
5. Blanda ner aprikoserna i grytan och koka tills köttet är mört och aprikoserna mjuka, cirka 20 minuter. Smaka av grytan med citronsaft, harissa och salt. Vänd ner koriandern och strö över mandel.

Visningar: 280
Inlagt 2013-09-27 16:49:59